HOMENATGE A JOSÉ EMILIO SANTAMARIA

Saviesa, experiència, coneixement i molta sapiència. Entranyables amos de la banqueta de l’Espanyol s’han reunit al RCDE Stadium per protagonitzar un merescut reconeixement que el club, de la mà de la seva Fundació, els ha atorgat en un emotiu acte aquesta tarda.

I en aquest reconeixement, una figura estel·lar: José Emilio Santamaría. El tècnic amb més partits oficials assegut a la banqueta del RCD Espanyol (252) i el de millor classificació històrica en Lliga, un tercer lloc molt meritori assolit la temporada 72-73. Posició que ja havia aconseguit Janos Kalmar a la 66-67 i que igualaria posteriorment Javier Clemente a la 86-87.

Santamaría, míster blanc-i-blau des del curs 71 al 78, ha estat l’encarregat de destapar la Galeria d’Entrenadors del RCD Espanyol que recorda cada tècnic que ha liderat al club des de la pissarra en la competició domèstica. Un gest etern als passadissos de Cornellà-El Prat perquè ells, els estrategs de la pilota, vetllin amb sigil i intel·ligència la història de l’entitat.

Il·lustres com Paco Flores, Camacho, Clemente, Juanjo Díaz, Jaume Sabaté, Constantin Galca, i el preparador actual, Quique Sánchez Flores, han acompanyat a Santamaría en un acte tan emotiu. Encara que també s’han donat cita exjugadors que van coincidir amb l’entrenador hispano-uruguaià: Bertomeu, Pepito Ramos, Solsona, Pepín, Ochoa, Osorio, Blanch, Molins, Villalonga, Marañón i José Manuel Casanova. O mítics exfutbolistes com Iñaki Pérez, Morales, Eloy Pérez, Patón, Rodilla i Raúl Tamudo. Llegendes tots ells.

Entre anècdotes de Paco Flores o Camacho, Clemente recordava que “Santamaría és un personatge meravellós. No hem volgut faltar cap a aquest acte”. Sánchez Flores reconeixia que “és molt emocionant viure tot això. Sento reverència per José Emilio. Les nostres famílies estan molt unides. Ha estat amic i company del meu pare, la seva dona, Nora, és la meva padrina… Ell va obrir el camí als qui venim després i ens ha demostrat a tots que l’Espanyol és un club magnífic”.

Santamaría, commogut pel moment, admetia estar “feliç, molt sorprès de veure com ha canviat l’entitat. Sé el que és lluitar des de la petitesa. L’Espanyol és un club senyor. No esperava trobar-me amb tanta gent. És una enorme satisfacció”.

Ramon Robert, conseller delegat, li ha dedicat unes paraules al personatge central de la tarda: “Em quedo amb la qualitat humana de Santamaría, la persona. Això és l’Espanyol, part de la història. Que mai perdem aquesta manera de ser que avui ens has transmès”. En ple procés de convertir el recinte en un museu i de recuperar la memòria històrica de la institució, Antoni Fernández Teixidó, president de la Fundació, ha afegit que “ser míster és la voluntat indestructible de defensar aquests colors. Avui recordem un dels més grans”.

Aquest acte, organitzat per la Fundació del RCD Espanyol i presentat pel periodista Sergi Mas, també ha comptat amb la presència de la família del president Manuel Meler, responsable del fitxatge de Santamaría, la família Mauri, segon entrenador del tècnic, la família de l’ex-jugador i ex-entrenador Antoni Argilés o patrons de la Fundació. Fins i tot l’ex-directiu i amic personal Carlos Carenzi li ha enviat un càlid missatge a través d’un vídeo a José Emilio Santamaría. Membres de la FCPE, de l’APMAE, sponsors i col·laboradors de la comissió històrica tampoc s’han volgut perdre l’homenatge. Fede Segarra, director de comunicació de Damm, patrocinador oficial de l’acte, li ha fet entrega a Santamaria del premi “Estrella” i el club li ha atorgat al tècnic una samarreta amb el dorsal 252 com a record de la commemoració.

L’Auditori del RCDE Stadium, abarrotat i en peu, ha proferit una emocionant i estrepitosa ovació al llorejat entrenador periquito. Santamaría per sempre.

Font de la noticia i foto: rcdespanyol.com

Share Button

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

* Please arrange the below number in decreasing order